Tájékoztató az óvodai vizsgálatról

Nagyon sok helyen találkoztam a napokban online fórumokon téves hírekkel az óvodai kutatással kapcsolatban. Szeretném a tévhiteket, kételyeket eloszlatni ezért megosztom veletek dr Vadas Rékaa hivatalos tájékoztatóját.

Olvassátok figyelmesen, ha kérdés van nyugodtan keressétek a lenti elérhetőségeken.

Tisztelt Szülők!
Ezúton szeretnénk felkérni Önöket és óvodás korú gyermekeiket vizsgálatban való részvételre. A jelenleg Magyarország öt városában (Pécs, Szeged, Győr, Mohács, Szekszárd) zajló kutatás egy prebiotikus hatású étrendi kiegészítő immunrendszert erősítő hatását kívánja igazolni óvodás korú gyermekek körében, melyet 3 évvel ezelőtt Pécsett zajló hasonló vizsgálat során már megfigyeltek. A prebiotikumok olyan összetett szénhidrátok, melyek a bélrendszerünk jótékony baktériumainak szolgálnak tápanyagul, ezzel segítik szaporodásukat, egyúttal gátolják a betegségeket okozó baktériumok megtelepedését. Ezenkívül bizonyított, hogy prebiotikus készítmények hatására a bélrendszerben immunrendszert támogató mediátorok szabadulnak fel. Az általunk vizsgált prebiotikus készítmény Németországban, Belgiumban és Olaszországban már forgalomban lévő, gyógyszernek nem minősülő étrendkiegészítő (www.beneo.com). Kétféle összetett szénhidrátot tartalmaz: oligofruktózt és inulint, melyeket jelenleg is megtalálunk az üzletek polcain csecsemőtápszerek, bioételek összetevői között, valamint a zöldségek és gyümölcsök is tartalmazzák őket. A vizsgálat során a résztvevő gyermekeknek naponta egy kávéskanálnyi por állagú, íztelen készítményt kell majd elfogyasztani, mely bármilyen ételben, italban elkeverhető. A prebiotikumok hatását részben szülői, részben házi gyermekorvosi visszajelzések alapján értékeljük majd.
Gyermekorvosként gyakran találkozom azzal a kérdéssel, hogy milyen “immunerősítőt” adjunk a gyermekeknek? Természetesen létezik számtalan lehetőség, ez a jelenlegi vizsgálat csak egy a sok közül. Ám annyit el kell mondanom, hogy ennek az étrendi kiegészítőnek a jótékony hatását Magyarországon már igazolták (2013, Pécs). Természetesen, ahogy Önöknek, nekünk is a gyermekek egészsége az első, ezért próbálunk olyan tudományos előrelépéseket tenni, melyekkel a gyermekbetegségek hatékonyabban gyógyíthatóak, illetve megelőzhetőek!
Amennyiben felkeltettük érdeklődését, vagy kérdése van, kérem, keressen minket bármely elérhetőségünkön (tel.: 06-30/341-0615; prebiotikum2016@gmail.com), illetve a győri kórházban személyesen is a rendelkezésükre állunk!
dr. Vadas Réka